‘Er heerst bij ons geen feedback cultuur’, dit horen wij regelmatig en dan gaan bij ons alle alarmbellen af. Dat betekent namelijk een gemiste kans voor organisaties om hun prestaties te verbeteren! En potentieel betekent dit dat ook het werkklimaat niet geheel gezond is. Ok, eerlijk is eerlijk, het woord feedback cultuur roept verschillende reacties op bij mensen. Het scoort best hoog in de categorie jeukwoorden. Juist daarom willen wij met deze blog duidelijk maken wat de voordelen zijn van een feedback cultuur en waarom je dit wel moet willen nastreven. En we geven een aantal tips voor als je een feedback cultuur wilt starten of versterken.
De praktijk
Als wij aan medewerkers vragen: “Ben jij goed in wat je doet?”, dan krijgen we (na een korte aarzeling) vaak te horen “Ja, volgens mij wel”. Als we vervolgens de vraag stellen: “Hoe weet je dat dan?” Dan is het meest gehoorde antwoord (en dat vinden wij best shocking): “Omdat we niets horen”. Oftewel: geen nieuws is goed nieuws. Sterker nog, als die medewerkers wel feedback krijgen, is dat dus per definitie ‘negatieve feedback’, namelijk wat er niet goed gaat en beter ‘moet’.
Niet stilzitten als je geschoren wordt
Dan ben je dus bijna bezig om een negatieve feedback cultuur te creëren. Je geeft alleen feedback op wat beter moet. Zonde! Om twee redenen. Als mens heb je het namelijk nodig om erkenning en waardering te krijgen. Dat draagt bij aan je werkgeluk en verbetert ook nog je prestaties. En ten tweede; als je alleen maar negatieve feedback krijgt, vermindert de waarde van die feedback! Je zult er minder mee doen. “Stilzitten als je geschoren wordt”, en dan gaan we weer over tot de orde van de dag.
Laten we dus eens kijken welke voordelen feedback oplevert. We zoomen kort in op de top 3 voordelen.
1. Feedback zorgt voor erkenning en waardering
Als mens wil je ‘gezien’ worden en erkend worden in de moeite die je doet. Je wilt horen wat je goed doet, omdat het leuk is om gewaardeerd te worden en een compliment te krijgen. Dus voor medewerkers is het prettig, het draagt bij aan het werkgeluk van mensen. Voor de organisatie is het ook waardevol. Want als je jouw medewerkers feedback geeft op wat ze goed doen, is de kans groot dat ze dat gedrag blijven vertonen.
2. Feedback geeft richting
Als medewerkers feedback krijgen op wat ze goed doen en wat beter kan, wordt het helder wat ze kunnen doen en laten om hun doelen te bereiken. Deze helderheid draagt ook bij aan de productiviteit. Ze weten hoe ze bij kunnen dragen aan hun eigen succes en het succes van de organisatie.
3. Feedback vergroot je zelfbeeld
Als je vanuit verschillende kanten feedback ophaalt, krijgen mensen een volledig beeld van hun kwaliteiten en verbeterpunten. Dit is een goed startpunt om met de persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan. Dit draagt bij aan de duurzaam inzetbaarheid van medewerkers enerzijds en het succes van de organisatie anderzijds.
Vroeger was er niet zo’n grote vraag naar feedback. Traditioneel gezien waren organisaties hiërarchisch ingedeeld. Feedback was er vooral in de vorm van de gesprekscyclus (functioneren en beoordelen). Als je geluk had (of juist niet ?), twee keer per jaar en veelal was de enige feedback die van de manager naar de medewerker. Vandaag de dag bewegen we gelukkig meer en meer naar een continue feedbackcultuur, met alle voordelen zoals hierboven geschreven.
Basis voor feedback cultuur
Als je een continue feedback cultuur wilt ontwikkelen, hebben we hieronder een aantal tips voor je op een rij gezet. Aan de basis ligt sowieso een werkklimaat waarin vertrouwen en veiligheid voorop staan. Medewerkers en managers moeten zich veilig voelen om te bespreken wat ze goed vinden en wat mogelijk verbeterd kan worden. Als je het idee hebt dat dat in jouw organisatie nog niet zo ver is, heb je eerst andere stappen te zetten. Neem contact op om eens met mij te sparren en ‘op maat’ tips te ontvangen.
Hieronder een ‘roadmap’ hoe je aan de slag kunt gaan met het creëren van een feedback cultuur:
- Creëer & communiceer een duidelijke visie
Waarom vinden jullie het belangrijk om continue feedback in jullie organisatie in te zetten? Wat levert het de medewerkers op? En welke bijdrage levert het aan het succes van de organisatie.
- Maak afspraken over het hoe
Op welke manier geven we feedback? (Formulieren, een online systeem, live?) Op welke onderwerpen gaan we feedback geven (functioneren, kernwaarden, gedrag)? Hoe vaak? Onze feedbacktool Talent Manager kan hieraan bijdragen. Onze online tooling maakt het geven van feedback laagdrempelig.
- Zorg voor een goede balans tussen positieve-, en verbeter feedback
Als je een feedback cultuur wilt starten, zorg dan dat er in het begin meer nadruk ligt op het positieve. Hierdoor staan medewerkers meer open om ook te luisteren naar de dingen die verbeterd kunnen worden.
- Zorg voor waardevolle (onderbouwde) feedback
Hoe duidelijker de feedback is, liefst met recente voorbeelden, hoe makkelijker het voor de medewerker is er iets mee te doen. We merken in de praktijk dat leidinggevenden en collega’s dit nog best lastig vinden. Dat snappen we, want goede, bruikbare feedback geven is een kunst op zich. Als je een feedbackcultuur wilt starten of versterken en je merkt dat de onderbouwing van de feedback beter kan, faciliteer je mensen dan door middel van een training of aanvullende informatie. Bekijk onze trainingen hier.
- Iedereen doet mee
Een feedback cultuur moet uiteindelijk in het DNA van de organisatie komen. Begin dus al tijdens het sollicitatieproces met het vragen naar hoe de sollicitant het proces ervaart en of diegene feedback heeft. Laat managers het goede voorbeeld geven door zich kwetsbaar op te stellen en te starten met feedback vragen. Zodat zij kunnen laten zien hoe je op een opbouwende manier feedback kunt geven en ontvangen.
- Last but not least: geef het de tijd
Rome is ook niet in één dag gebouwd. Gun medewerkers de tijd om de verandering te omarmen en in te zien hoe belangrijk feedback is.
Hebben jullie zelf nog tips of voorbeelden? Wij vinden het altijd leuk om van jullie te horen, mail ons op support@talentmanager.nl! Hebben jullie vragen of tips nodig voor het creëren van een feedback cultuur? Ook dan kun je bij ons terecht!
Comments are closed.