Performance management

Performance management bekrachtigt medewerkers, zet alle neuzen dezelfde kant en zorgt voor doelgerichtheid binnen de organisatie. Niet afrekenen en kaderen, maar doelen stellen, stimuleren en ruimte geven.
performance management

Wat is Performance management?

Performance Management is een organisatiemodel waarbij doelen van de organisatie helder en transparant worden gedeeld met de medewerkers. Doordat de medewerker de doelen nu kent, kan diegene persoonlijke doelen definiëren, die in lijn liggen met de organisatiedoelen. Dit geldt natuurlijk ook voor afdelingen en organisatieonderdelen.

Sterker nog, vaak wordt er een model geïmplementeerd waarbij de doelen ‘omlaag’ in de organisatie worden vertaald, vaak in KPI’s (Key Prestatie Indicatoren). De resultaten worden dan periodiek ‘omhoog’ opgeteld om te zien of de organisatie op koers ligt.

Wat zijn de voordelen?

Focus binnen de organisatie

Meer weten

Performance Management zorgt voor focus en duidelijkheid. Mensen weten graag wat de doelen zijn en wat het plan is. Dit stelt hen in staat om met focus aan de doelen te werken. Bovendien, als je weet ‘waartoe’ je inspanning dient, neemt de betrokkenheid en motivatie toe wat de algemene cultuur ten goede komt.

Passie en engagement

Meer weten

Door medewerkers te vragen hoe zij het doel kunnen behalen, ontstaat betrokkenheid en eigenaarschap. Er wordt aanspraak gedaan op de professionaliteit van de medewerker. En dit zal zich vertalen in passie.

Betere besluiten

Meer weten

Betrokken medewerkers zullen niet alleen maar ‘ja-knikken’ en zomaar een opdracht aannemen. Als zij zien dat het gestelde doel niet met de beschikbare middelen behaald kan worden, zullen zij dit bespreekbaar maken. Hierdoor krijgt het management waardevolle feedback op hun doelen en plannen. Als het gesprek goed gevoerd wordt, ontstaat beter inzicht in de impact van de doelen en kunnen ‘verkeerde verwachtingen’ voorkomen worden.

Waar moet je opletten bij het implemtenteren van Performance Management?

Het risico ligt op de loer dat de methodiek, die bedoeld is om mensen te bekrachtigen, een systeem van lijstjes en verantwoording afleggen wordt. Niet voor niets vind je ook veel informatie over mislukte implementaties. Het proces is dan vaak leidend geworden boven de inhoud.

De doelen moeten helder en transparant worden gebracht. Het moeten doelen zijn waar de medewerker graag aan meewerkt. Op deze wijze voelt de medewerker zich medeverantwoordelijk.

Medewerkers moeten zelf de ruimte krijgen om invulling te geven over hoe zij de doelen willen bereiken.

Performance Management gaat hand in hand met vertrouwen. Het vertrouwen dat je medewerkers weten hoe ze een taak moeten uitvoeren en gemotiveerd zijn om een doel te bereiken.

Er dient een faciliterende managementstijl te zijn: hoe kan ik je ondersteunen in het behalen van jouw doelen?

Aan de slag met Performance Management?

Talent Manager combineert een innovatieve blik op talentmanagement met een gedegen kennis van HR processen. Vanuit deze pijlers hebben wij een softwareproduct ontwikkeld dat organisaties in staat stelt om laagdrempelig maar wel duurzaam met performance management te starten. De methodiek sluit naadloos aan bij de beoordelingssystematiek en geeft organisaties de ruimte om in hun eigen tempo ‘te groeien’ in de methodiek. Onze consultants hebben uitgebreide ervaring in het implementeren van performance management en helpen je graag verder.
Online demo

Meer leren over Performance Management? Lees het in onze blogs!

Koffie drinken?

Wil je meer weten over Talent Manager of ben je geïnteresseerd in een online demo? Neem dan contact met ons op!

In ongeveer 30 minuten nemen we je mee door de demo en laten we je alles zien over wat Talent Manager jouw organisatie te bieden heeft.