360 graden feedback

Het implementeren van 360 graden feedback, maakt dat feedback wordt verankerd in het DNA van jouw organisatie. Een feedbackcultuur is de basis onder een krachtige, wendbare organisatie. Dus geen saaie beoordelingscyclus meer, maar door medewerkers geïnitieerde 360 graden feedback als motor van performance management.
360 graden feedback

Wat is 360 graden feedback?

360 graden feedback is een talentmanagement methode waarbij je niet alleen feedback van de leidinggevende verzameld, maar van 360 graden om je heen. Dus, bijvoorbeeld: van de leidinggevende, klant, collega en iemand van een andere afdeling. Sinds eind van vorige eeuw wordt deze methodiek veelal vanuit een assessment of opleidingssituatie gebruikt. Vandaag de dag zien steeds meer organisaties het voordeel van deze methodiek in en integreren het in de beoordelingssystematiek. De feedback wordt vaak verzameld op basis van een vaste set vragen of competenties, zodat antwoorden met elkaar vergeleken kunnen worden.

Wat zijn de voordelen?

Open en divers werkklimaat

Meer weten

Door feedback te verzamelen vanuit verschillende perspectieven, voorkom je dat er een gekleurd beeld ontstaat. Als je feedback geeft, neem je altijd je eigen overtuigingen als referentiekader, waardoor je feedback ‘gekleurd’ wordt. Feedback vanuit verschillende perspectieven creëert ruimte voor diversiteit wat weer de creativiteit ten goede komt.

Mondige en weerbare medewerkers

Meer weten

Door medewerker (en manager) frequent feedback te laten geven, zorg je dat mensen ‘mondig en weerbaar’ worden; ze zijn gewend feedback te geven en ontvangen. Er ontstaat een constructief werkklimaat waar mensen op durven te komen voor wat belangrijk is.

Medewerkers zijn gemotiveerd om aan zelfontwikkeling te werken

Meer weten

Feedback vergroot iemands zelfinzicht, waardoor er acceptatie is voor sterke en zwakke punten. Dit zelfinzicht maakt dat iemand zelf goed aanvoelt of er een fit is met een functie en vanuit zelfregie zijn loopbaan vorm kan geven.

Hoe implementeer je 360 graden feedback?

Zoals je leest, zijn er veel voordelen voor 360 graden feedback. Niet iedere implementatie is echter een succesverhaal. Als de organisatie er niet klaar voor is, er onvoldoende draagvlak is of de methodiek niet worden onderhoud, kan het een stille dood sterven. Onderstaande tips zorgen voor een goede eerste houvast.

Zorg voor voorbeeldgedrag vanuit het management. Niets is krachtiger dan een leider die zichzelf eerst kwetsbaar opstelt, voordat hij dit vraagt van zijn medewerkers.

Investeer in feedbackskills. Goed gegeven feedback is erg krachtig en eigenlijk altijd constructief. Is de feedback onhandig of kwetsend gegeven? Dan kan dit de medewerker beschadigen. En, je weet: vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Zorg voor voorbeeldgedrag vanuit het management. Niets is krachtiger dan een leider die zichzelf eerst kwetsbaar opstelt, voordat hij dit vraagt van zijn medewerkers.

En als laatste: heb realistische verwachtingen over het tijdspad: Rome is niet in één dag gebouwd en voor duurzame feedbackcultuur zal dat ook zeker niet lukken.

Aan de slag met 360 graden feedback?

Talent Manager combineert een innovatieve blik op talentmanagement met een gedegen kennis van HR processen. Vanuit deze pijlers hebben wij een softwareproduct ontwikkeld dat organisaties in staat stelt om laagdrempelig maar wel duurzaam met 360 graden feedback te starten. De methodiek sluit naadloos aan bij de beoordelingssystematiek en geeft organisaties de ruimte om in hun eigen tempo ‘te groeien’ in de methodiek. Onze consultants hebben uitgebreide ervaring in het implementeren van 360 graden feedback en helpen je graag verder.
Online demo

Meer leren over talentmanagement? Lees het in onze blogs!

Koffie drinken?

Wil je meer weten over Talent Manager of ben je geïnteresseerd in een online demo? Neem dan contact met ons op!

In ongeveer 30 minuten nemen we je mee door de demo en laten we je alles zien over wat Talent Manager jouw organisatie te bieden heeft.