Het nieuwe beoordelen implementeren bij jouw organisatie ingewikkeld? Je hoeft het niet moeilijker te maken dan het is. In deze blog hebben we het over het eerste uitgangspunt van het nieuwe beoordelen: focus op sterke punten. Waarom? Uit onderzoek is gebleken dat wanneer men zich focust op sterke punten, dit als een inspiratiebron dient om de ontwikkeling van medewerkers vorm te geven. In dit artikel vertelt Marianne van Woerkom, bijzonder hoogleraar Positieve Organisatie Psychologie, daar meer over.
In de praktijk blijkt het echter vaak lastig om op de werkvloer te focussen op sterke punten van medewerkers en managers. Het is hinderlijk omdat we van kinds af aan hebben geleerd te werken aan verbeterpunten. Het zit in ons bloed om te focussen op hetgeen wat slecht gaat en dus verbeterd kan worden. Dit doorbreken vraagt om een goede strategie en heldere communicatie vanuit management.
Focus
Jacco van den Berg heeft een boek geschreven over het nieuwe beoordelen. Daarin beschrijft hij dat focussen op sterke punten van medewerkers het eerste uitgangspunt is. In het boek schrijft hij: “Aandacht voor zwakten verzwakken je, aandacht voor sterkten versterken je.” Bij een sterkteperspectief is het startpunt de talenten van een medewerker en ligt de focus op het versterken van deze talenten. Hoogleraar Van Woerkom beaamd dit ook: “Medewerkers die hun eigen sterke punten kunnen gebruiken, ervaren meer positieve emoties, ze voelen zich prettiger en authentieker en zijn intrinsiek gemotiveerd.”
Behalve dat focus op sterke punten bij medewerkers voor motivatie zorgt, zijn er nog veel meer voordelen te benoemen van dit uitgangspunt. Onderzoek van Meyers en Van Woerkom toont aan dat het herkennen en koesteren van sterke punten onder andere zorgt voor betere samenwerking en prestaties, meer innovatief gedrag en minder ziekteverzuim. Senior onderzoeker dr. Charissa Freese voegt daar het volgende aan toe: “Verder blijkt dat medewerkers die de ruimte krijgen om de invulling van hun functie af te stemmen op hun unieke kwaliteiten meer zelfvertrouwen krijgen, meer betrokken zijn, beter presteren en minder vaak verzuimen.”
Wat is mijn talent?
Voor het ontdekken van de talenten van medewerkers zijn veel verschillende methodes. Een gesprek met een coach, een vragenlijst invullen of met collega’s bespreken waar je krachten liggen; het kan allemaal. Een methode die in Nederland veel gebruikt wordt, is het Octogram. Dit geeft inzicht op persoonlijke gedrag- en werkstijlen en wordt er gekeken naar hoe deze talenten worden omgezet in taken die daar goed bij passen. Het persoonlijk Octogram-profiel van een medewerker is een spiegel en is hiermee een goed vertrekpunt voor de persoonlijke ontwikkeling. Het opstellen van het Octogram-profiel wordt gedaan door testleverancier Online Talent Manager.
Het nieuwe beoordelen bestaat volgens auteur Jacco van den Berg uit vijf uitgangspunten. Dit is deel 1 van deze serie. Ben je nieuwsgierig naar het boek van Jacco van den Berg? Het Nieuwe Beoordelen is hier te koop. Wil je het nieuwe beoordelen implementeren binnen jouw organisatie? Neem dan contact met ons op. Samen met Talent Manager implementeer je het nieuwe beoordelen en ontdek je de talenten van jouw medewerkers.
Comments are closed.