De NBA heeft een mooi rapport gepubliceerd over de transitie in de accountancy markt. Daaruit blijkt dat de accountants de weg omhoog weer hebben gevonden. Om deze weg te blijven volgen, zijn er verschillende zaken waar men aan moet werken. TMS heeft een gezamenlijk met een aantal accountantskantoren hun talent management methodiek mogen vormgeven en wij zijn hierdoor uiteraard bekend met de trends in de branche. Uit bovenstaand onderzoek blijkt onder andere hoe belangrijk het behoud van talent is. In deze blog bespreken we hoe je talent kunt behouden met behulp van een gedegen talent management proces. Waarom het talent management proces?
Ten eerste: puur vanwege het feit een slecht talent management proces voor 4 op de 5 medewerkers een reden is om hun baan op te zeggen!
Motivatie 2.0 & de accountant
Om deze uitdaging te lijf te gaan, is het goed om te kijken naar wat medewerkers motiveert. En hoe dit van toepassing is binnen een accountantskantoor en het talent management proces. Dit bracht ons bij het werk van Daniel Pink (Drive) en zijn motivatietheorie. Veel organisaties zijn namelijk in de veronderstelling dat medewerkers gedreven worden door onder andere financiële vergoeding en status. Dat is van belang, maar er zijn volgens Pink ook andere factoren die hierbij een cruciale rol spelen:
- Autonomy – het verlangen om zelf je koers te bepalen
- Mastery – de behoefte om beter te worden in wat je doet
- Purpose – het verlangen om werk te doen dat betekenis heeft en belangrijk is (m.a.w. niet alleen focus op winst en omzet)
Kijken we naar de traditionele accountants-omgeving dan zijn verschillende van deze factoren in sommige gevallen lastig waar te maken. Zo is het werk van een accountant redelijk gereguleerd. En is het in een gestructureerde omgeving lastig om zaken op te pakken die net buiten het kader liggen. Natuurlijk bestaat de mogelijkheid wel om goed te worden in jouw werk. De factor ‘purpose’ laten we aan jullie verbeelding over.
Een talent management proces met de medewerker als regisseur
Ten tweede: het talent management is op dit moment in transitie. Een belangrijke verandering is dat medewerkers steeds meer en meer een rol in dit proces krijgen. Medewerkers worden ook in staat gesteld om actie te ondernemen op de uitkomsten. Bijvoorbeeld het volgen van een specifieke training of cursus. De manier waarop talent management wordt uitgevoerd is dus een stuk breder en heeft een link gekregen naar ontwikkeling.
In het kader van autonomie is dit een mooie vooruitgang. Door accountants meer in staat te stellen om te werken aan hun eigen ontwikkeling, kunnen zij daadwerkelijk de regie pakken over het proces en zelf van invloed te hebben op hun groei. Kortom, niet meer een harde afrekening op aantal declarabele uren, maar een goed gesprek over wat de medewerker drijft en hoe hij of zij dat beter kan worden.
Hanteer een bredere aanpak voor feedback en beoordeling
In het talent management proces is het belangrijk om data te genereren uit meerdere bronnen. Dit brengt ons op het volgende: het functieprofiel. Binnen de accountancy bestaat er namelijk een standaard model om de verschillende accountants rollen te beschrijven en te evalueren. Hier is uiteraard niks mis mee. Waar je als accountantskantoor wel aan kan denken is om dit profiel verder te verrijken. Dit kan bijvoorbeeld met meer open vragen over ambitie en zaken die de medewerker buiten zijn profiel wil ontwikkelen. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan het opzetten van een innovatieproject. Voorgaande zorgt dat de medewerker a) een stuk autonomie krijg, b) zijn skills kan verbeteren en uitbreiden en c) kan bijdragen buiten de standaard functie!
Als jouw accountantskantoor het talent management proces wilt aanpakken is dat iets wat tijd en aandacht vraagt. Daarbij is het ook van belang om verandering stapsgewijs door te voeren en goed te testen binnen de organisatie. Maar, waar een wil is is een weg en stil blijven zitten is ook geen optie. Wil je meer weten over een gedegen talent management proces? Wij denken graag met jullie mee voor het opzetten en uitvoeren van een talent management proces.
Comments are closed.