Functioneringsgesprek nieuwe stijl: wat betekent dat? Je hoort het steeds vaker: mensen zijn ontevreden over de gang van zaken rondom het ‘oude’ functioneringsgesprek. Daarom horen wij de laatste tijd steeds vaker dat organisaties werken met het functioneringsgesprek in een nieuwe stijl.
Functioneringsgesprek nieuwe stijl: wat is er veranderd?
Het functioneringsgesprek is onderdeel van de beoordelingscyclus. Dit gesprek vindt vaak halverwege het jaar plaats. In dit gesprek stond vroeger altijd controle centraal. De manager heeft een mening over het functioneren van de medewerker en bespreekt dit met de medewerker. Zeker nu in de corona-tijdperk is die controle-rol van de manager veranderd. Medewerkers werken prettiger, zijn gemotiveerder en werken harder voor de zaak als zij vrijheid ervaren. Daarnaast vinden medewerkers het fijn om flexibel om te kunnen gaan met hun eigen werktijden.
Deze nieuwe samenwerking tussen manager en medewerker vraagt daarom ook om een ander soort gesprek. Vanuit dat verlangen van organisaties is het functioneringsgesprek op de schop gegaan en is er een nieuwe stijl ontwikkeld. In het nieuwe functioneringsgesprek wordt niet alleen gekeken naar de mening van de manager. Met 360 graden feedback is er een duidelijk beeld van het functioneren van een medewerker. Benieuwd naar wat nog meer voordelen zijn van de controle loslaten en het functioneringsgesprek op de schop doen? Lees het hieronder:
- Medewerkers zullen meer vrijheid te ervaren en ook out-of-the-box te denken voor de organisatie. Hiermee zorg je ervoor dat zij ook met innovatieve ideeën komen om betere successen te boeken.
- Medewerkers die zich gewaardeerd voelen en de vrijheid voelen binnen een organisatie, zijn minder snel geneigd om ontslag te nemen. Zorg ervoor dat jouw medewerkers ambassadeurs worden en altijd positief spreken over hun werkgever.
- Door medewerkers zelf feedback uit te laten vragen, nemen zij zelf de regie over hun persoonlijke ontwikkeling. Ze zullen zich sneller verantwoordelijk voelen. En zelf nadenken over vervolgstappen om zich te ontwikkelen en daarbij ook te kijken wat de organisatie nodig heeft.
Wil je het functioneringsgesprek binnen jouw organisatie optimaliseren? Neem dan contact met ons op!
Comments are closed.