Onder ‘normale’ werkomstandigheden verveelt zo’n 15 procent van de Nederlandse werknemers zich enorm, ook wel bore-out genoemd. Hierbij zijn mensen uitgeput van verveling tijdens het werk. De klachten lopen uiteen van af en toe verveling tot serieuze klachten die kunnen leiden tot niet meer kunnen werken. Nu de corona-crisis ons land in zijn greep heeft, zijn er thuiswerkenden die meer risico hebben op zo’n bore-out.
Thuiswerken is inmiddels normaal geworden en organisaties en managers passen zich zo goed mogelijk aan deze situatie. Toch zie je bij veel organisaties dat lopende projecten die niet noodzakelijk zijn voor de organisatie, worden uitgesteld of op pauze worden gezet. Hierdoor vallen taken/werkzaamheden voor medewerkers weg. De focus ligt nu op het draaiend houden van de organisatie en de vaste werkzaamheden zo goed mogelijk uitvoeren.
Bore-out vs. burn-out
Bij zowel bore-out als burn-out raakt iemand geprikkeld, slaapt diegene niet goed meer en heeft geen energie. Het verschil tussen een burn-out en een bore-out is dat bij een burn-out een mens overwerkt raakt, te veel prikkels binnen krijgt, veel stress ervaart en hierdoor niet meer goed functioneert. Bij een bore-out zijn de triggers om niet goed te functioneren het tegenovergestelden: er is te weinig uitdaging op gebied van werkzaamheden, er zijn te weinig prikkels om gemotiveerd te raken en er is geen stress.
Er zijn weinig recente cijfers te vinden over een bore-out, de laatste cijfers dateren uit 2017. Cijfers lopen uiteen: 87% van de ondervraagden vervelen zich wel eens op het werk tegenover 15% met serieuze klachten. Daarnaast blijkt dat millennials vatbaarder zijn voor een bore-out, omdat zij extreem gemotiveerd zijn, vaak het beste functioneren als ze veel prikkels ontvangen. En een deel van millennials werken vaak onder hun niveau, omdat andere functies niet beschikbaar zijn.
Tips
Voor managers is de beste tip om te peilen hoe het gaat bij je team en medewerkers. Bel iedereen individueel op om te kijken waar iemand mogelijk tegenaan loopt of dat iemand ervaart dat er te weinig werk ligt of te weinig variatie in de werkzaamheden. Laat deadlines staan zodat medewerkers ergens naartoe kunnen werken en hierdoor uit de dagelijkse sleur blijven. Voor medewerkers geldt dat ze op zoek moeten gaan naar een werksituatie waarin zij zich het beste voelen: zet je lievelingsmuziek op, plan je eigen werktijden wanneer jij het productiefst bent en bespreek het als je uitdagingen mist in je werk.
Comments are closed.