Duurzaam inzetbaarheid: het begint bij de dialoog

“Een goed inzicht in je eigen profiel en snappen hoe jij je verhoudt tot werk. Nu en in de toekomst. Welke mogelijkheden en risico’s heb je? En hoe pak je de regie om inzetbaar te blijven.”

Dit vraagt in eerste instantie om reflectie. En een omgeving waarbinnen je kunt ontwikkelen. Zo kan een medewerker regie nemen voor zijn eigen duurzame inzetbaarheid.

Zet duurzame inzetbaarheid integraal in je beoordelingsmethodiek

Met alle veranderingen die in een steeds sneller tempo op ons afkomen moeten organisaties en medewerkers wendbaar zijn. Vandaar dat duurzame inzetbaarheid een belangrijke pijler is in het HR beleid. Duurzame inzetbaarheid is een onderwerp dat typisch in de beoordelingsmethodiek van een organisatie thuis hoort maar daar nog lang niet altijd een plek heeft. Juist dit gesprek tussen medewerker en manager is cruciaal om wendbaarheid te stimuleren.

Integreer daarom vanaf nu duurzame inzetbaarheid in jouw beoordelingsmethodiek, door:

  • zelfregie te stimuleren middels een medewerkersdashboard;
  • zelfreflectie te faciliteren middels 360 graden feedback en
  • ambitie te onderzoeken door ontwikkeldoelen te vragen.

3 simpele stappen

Faciliteer zelfregie

Meer weten

Door de medewerker een aantrekkelijk dashboard te geven waar hij feedback kan verzamelen, gesprekken met zijn manager kan plannen en zijn ontwikkeling kan monitoren, verschuift de verantwoordelijkheid voor ontwikkeling van de werkgever naar de werknemer. Zoals het hoort.

Stimuleer zelfregie

Meer weten

Door de medewerker de mogelijkheid frequent feedback te laten vragen aan collega’s en wellicht klanten, zal het zelfbewustzijn groeien. Bijkomend voordeel dat gebleken is dat in omgevingen waar feedback gestimuleerd wordt, het gesprek over gedrag, competenties en beperkingen makkelijker gevoerd wordt.

Onderzoek ambitie

Meer weten

Door medewerkers actief te stimuleren om ontwikkeldoelen te stellen en hier het gesprek over aan te gaan, leer je iemand op een andere manier kennen. Van oudsher gaan gesprekken vaak over iemands geschiktheid ten opzichte van een functie. Praten over iemands ambities kan nieuwe mogelijkheden en kansen bieden die voor beide partijen wenselijk zijn.

Deze stappen integreren in je beoordelingscyclus?

Naast de tooling zoals Talent Manager die ‘out-of-the-box’ heeft, is het goed om te investeren op de volgende gebieden:

Zorg dat de managers de juiste gesprekstechnieken beheersen. Tijdens deze gesprekken wil je niet dat ze de gesprekken ‘directief’ leiden, maar juist ruimte creëren voor een gesprek. Alleen op deze wijze zal de medewerker ruimte ervaren om feedback te geven.

Investeer in feedbackskills. Goed gegeven feedback is erg krachtig en eigenlijk altijd constructief. Is de feedback onhandig of kwetsend gegeven? Dan kan dit de medewerker beschadigen. En, je weet: vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Vraag de medewerker zich voor te bereiden. Een functioneringsgesprek kan spannend zijn en als je de medewerker dan ‘on the spot’ vraagt naar zijn mening, kan het zijn dat dat dan niet lukt. Vaak denkt men dan achteraf: ‘Had ik dat maar gezegd…’

Zorg dat de feedback naar de organisatie besproken wordt in het MT en/of DT. Je medewerkers hebben het beste met je voor (als je ze goed behandelt) en geven je dus waardevolle feedback. Succesvolle organisaties luisteren daarom naar hun soms kritische, maar zeer belangrijke stakeholders: hun mensen.

Aan de slag duurzame inzetbaarheid?

Talent Manager combineert een innovatieve blik op Talent Management met een gedegen kennis van HR processen. Vanuit deze pijlers hebben wij een softwareproduct ontwikkeld dat organisaties in staat stelt om laagdrempelig de gesprekscyclus te optimaliseren en duurzame inzetbaarheid te integreren in de gesprekscyclus. De methodiek sluit naadloos aan bij de beoordelingssystematiek en stimuleert en faciliteert medewerkers om meer regie te nemen over hun ontwikkeling. Onze consultants hebben uitgebreide ervaring in het implementeren van duurzame inzetbaarheid en staan je graag te woord.
Online demo

Meer leren over talentmanagement? Lees het in onze blogs!

Koffie drinken?

Wil je meer weten over Talent Manager of ben je geïnteresseerd in een online demo? Neem dan contact met ons op!

In ongeveer 30 minuten nemen we je mee door de demo en laten we je alles zien over wat Talent Manager jouw organisatie te bieden heeft.