Talentmanagement

Talentmanagement haalt de kwaliteiten van alle medewerkers naar boven en zorgt er zo voor dat een organisatie maximaal presteert. Resultaat door bekrachtiging van je medewerkers dus.
talent management

Wat is talentmanagement?

Talentmanagement is de combinatie van HR-interventies die bedoeld zijn om het talent van medewerkers aan te wakkeren. Dit gaat van recruitment, L&D, functioneren & beoordelen, tot strategische personeelsplanning. Deze combinatie van interventies is erop gericht om mensen op hun kwaliteiten en hun talenten in te zetten. Vanuit het principe dat iemand effectiever is als hij doet waar hij talent voor heeft. Belangrijke pijlers onder talentmanagement zijn het daadwerkelijk in kaart brengen (meten en registreren) van talenten en een constructieve benadering op ontwikkelen: ontwikkel sterke punten in plaats van het verbeteren van zwakke punten. Deze constructieve benadering neemt steeds verder vorm en veel organisaties laten het oude uitgangspunt van ‘controleren’ los en vervangen dit door stimuleren.

Wat zijn de voordelen?

Bevlogen medewerkers

Meer weten

Mensen die werken vanuit hun talent, hebben meer plezier in hun werk en raken bevlogen. Bevlogen medewerkers zijn effectief en stralen enthousiasme uit op hun omgeving, wat de cultuur en de klantbeleving ten goede komt.

Betere prestaties

Meer weten

Door kwaliteiten te verbeteren bereik je meer resultaat, dan door het verbeteren van zwakke punten. Niet voor niets is talentmanagement geïnspireerd door de sport: je wordt alleen kampioen als je je spelers maximaal op hun talent traint. Succesvolle organisaties omarmen dit principe.

Lagere kosten

Meer weten

Talentmanagement leidt tot lagere operationele HR-kosten. Mensen die werken vanuit hun talent vallen minder snel uit, blijven langer en zijn productiever. Daar staat tegenover dat er wel een aantal HR-interventies moet worden ingericht om talentmanagement effectief in te richten. Er is overduidelijk gebleken dat deze kosten vele malen lager zijn dan de opbrengsten.

Waar moet je opletten bij het implementeren van talentmanagement?

Talentmanagement is zowel een zienswijze als een samenspel van een aantal afspraken. Om dit goed te implementeren, vraagt dus een culturele en procedurele benadering. Wij adviseren om dit dat stapsgewijs te doen en de tijd te nemen om dit uit rollen. Een aantal elementen die belangrijk zijn bij de implementatie, zijn:

Stel talentmanagement centraal in de HR strategie. Het gedachtegoed om vanuit vertrouwen en stimuleren te werken dient draagvlak te hebben op directieniveau.

Zorg dat de gebruikte HR-systemen ondersteunend zijn aan je strategie. Stel je rolt een strategie uit die uitgaat van talentontwikkeling, maar je beoordelingssysteem ‘dwingt nog af’ dat er verbeterpunten moeten worden gesteld, zal het resultaat minimaal zijn.

Geef waar mogelijk medewerkers de autonomie om hun talent in te zetten en te ontwikkelen. Deze vrijheid zal de medewerker de ruimte geven om zijn talenten te tonen in de plaats van te proberen te voldoen aan het ‘gewenste plaatje’.

Leidt het management op. Er dient een coachende, stimulerende managementstijl te zijn: hoe kan ik je ondersteunen in het versterken van jouw talenten. Dit vraagt een bepaalde mindset en coachings-vaardigheden.

Aan de slag met talentmanagement?

Talent Manager combineert een innovatieve blik op talentmanagement met een gedegen kennis van HR processen. Vanuit deze pijlers hebben wij een software product ontwikkeld dat organisaties in staat stelt om laagdrempelig maar wel duurzaam met talentmanagement te starten. De methodiek geeft vorm aan de HR gesprekscyclus waarin doelen stellen en feedback ontvangen centraal staat. Onze consultants hebben uitgebreide ervaring in het implementeren van talentmanagement en staan je graag te woord.
Online demo

Meer leren over talentmanagement? Lees het in onze blogs!

Koffie drinken?

Wil je meer weten over Talent Manager of ben je geïnteresseerd in een online demo? Neem dan contact met ons op!

In ongeveer 30 minuten nemen we je mee door de demo en laten we je alles zien over wat Talent Manager jouw organisatie te bieden heeft.